När bör man inte vaccinera?

Som ett komplement till artikeln om varför man bör vaccinera sig kommer här en översikt över de situationer då man inte borde vaccinera sig. Notera dock att man nästan aldrig bör ta medicinska råd från internet (för att där kan vem som helst hävda vad som helst), så kontakta helst läkare för att reda ut situationen.

USAs president Barack Obama vaccineras mot A(H1N1).

Man bör inte vaccinera sig när så kallade försiktighetsåtgärder (kontraindikationer) föreligger. Vilka dessa är beror på vilket vaccin det gäller (se nedan), men kan inkludera:

  • Allergi mot innehållet i vaccin: Vissa vaccin, som t. ex. influensavaccin, kan innehålla spår av äggproteiner. Om man riskerar en överreaktion (anafylaktisk chock) när man utsätts för detta, borde man inte bli vaccinerad med den typen av vaccin. Vissa vaccin innehåller spår av vissa typer av antibiotika, så om man riskerar en allergichock (anafylaktisk chock) mot dessa, så borde man inte heller vaccinera.
  • Allvarlig genetisk immunbrist: Vissa individer har svår kombinerad immunbrist (SCID), vilket betyder att båda grenarna av det adaptiva immunförsvaret är nedsatta. Detta kan i vissa fall vara en anledning att inte vaccinera med t. ex. vaccinet mot rotavirus.
  • Vissa medicinska behandlingar: Om man undergår vissa medicinska behandlingar som t. ex. strålbehandling mot cancer eller höga doser av kortikosteroider borde man inte bli vaccinerad med försvagade vaccin.
  • Vissa allvarliga sjukdomar: ofta bör individer med HIV eller leukemi inte vaccineras med försvagade vaccin. Vid andra måttliga till allvarliga sjukdomar borde man vänta med vaccination. Anledningen är att vissa biverkningar skulle kunna försvåra sjukdomsförloppet. Tvärt emot vanliga myter bör man inte vänta med att vaccinera sig om man har en milt sjukdom som t. ex. förkylning

Dessutom så finns det spädbarn som är för unga för att få vissa vaccin. Så vem skyddar de som inte kan skyddas av vissa vaccin? Om de som inte är vaccinerade är utspridda bland en grupp människor, så krävs det en viss andel vaccinerade i den totala gruppen människor för att uppnå det som kallas flockimmunitet. Det sker när antalet möjliga nya mottagliga värdar för en smittoämnet minskar under ett. Så genom att vaccinera sig så skyddar man de i sin omgivning som inte kan vaccinera sig på grund av t. ex. någon av överstående anledningar.

Tänk på att ni bör kontakta sjukvården för ytterligare information.

Referenser och vidare läsning

Atkinson, W., Wolfe, C., & Hamborsky, J. (Eds.). (2011). Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (12th ed.): The Public Health Foundation.
Crislip, M. (2009). Herd Immunity. Hämtad: 2012-02-22.
CDC. (2012). Vaccines & Preventable Diseases: Who Should NOT Get Vaccinated with these Vaccines?. Hämtad: 2012-02-22.
Offit, P. A. & Moser, C. A., (2011). Vaccines and Your Child: Separating Fact from Fiction. New York. Colombia University Press.
Smittskyddsinstitutet. (2010). Hur fungerar vacciner?. Hämtad: 2012-02-22.

Om Emil

Debunker of pseudoscience.

Publicerat på 2012/02/25, i Information, Vetenskap och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentarer inaktiverade.