Därför bör man vaccinera

Det finns många anledningar att vaccinera sig. Låt oss titta på några särskilt viktiga.

Om man blir vaccinerad så är man oftast skyddad mot sjukdomen då man löper mycket mindre risk att själv bli infekterad och blir sjuk. Då slipper man sjukdomens effekter och komplikationer som kan vara mycket allvarliga beroende på vilken infektionssjukdom det gäller.

Om man vaccinerar så skyddar man även ofta individer som inte kan vaccineras. Många riskgrupper som är särskilt utsatta för vaccinförbyggande sjukdomar, som t. ex. barn som är för unga för att vaccineras, människor HIV/AIDS, individer som undergår kemoterapi för cancer, tar steroider för vissa autoimmuna sjukdomar, behandlas efter organtransplantation och så vidare. Dessa kan inte vaccineras och behöver att vi andra vaccinerar oss för att minska spridningen i populationen överlag. Dessutom så utsätter man sig för högre risk om man som vaccinerad bor i ett samhälle som har låg vaccinationstäckning än en icke-vaccinerad individ som lever i ett samhälle med hög vaccinationstäckning.

Amerikansk flottist får vaccin mot smittkoppor

Moderna vaccin är säkra i allmänhet för de är bland de mest väl testade medicinska produkter som finns. Det kan ta uppemot ett decennium för att få ut ett nytt vaccin på marknaden och omkring 60000 sidor dokumentation på många storskaliga tester för att få det godkänt.

Om tillräckligt många individer är vaccinerade kan man i bland utrota dessa dödliga sjukdomar för gott. Smittkoppor, som beräknas ha dödat uppemot en halv miljard människor under historiens gång, blev utrotat av en global vaccinationskampanj och det sista naturliga infektionen av smittkoppor skedde 1977. Nu finns denna hemska sjukdom som dödade 30 av 100 som blev infekterade inte längre ute i naturen och detta är en enorm framgång för modern medicin generellt och för fördelarna med vaccin i synnerhet. Försök att utrota mässling och polio pågår, men på grund av bland annat motstånd mot vaccin så har detta inte lyckats. Ännu. Men det är på gång.

Referenser och vidare läsning

CDC. (2011). Basics and Common Questions: Why Immunize?. Hämtad: 2012-02-05.
Offit, P. A. & Moser, C. A., (2011). Vaccines and Your Child: Separating Fact from Fiction. New York. Colombia University Press.
Smittskyddsinstitutet. (2009). Om vaccinationer. Hämtad: 2012-02-05.
WHO. (2001). Smallpox. Hämtad: 2012-02-05.
WHO. (2011). Measles. Hämtad: 2012-02-05.

Om Emil Karlsson

Debunker of pseudoscience.

Publicerat på 2012/02/05, i Information och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: