Vaccin och säkerhet

För att en medicin ska kunna ha en effekt kommer den också bara beskaffad med biverkningar av någon sort. Det finns alltså inte mediciner helt utan biverkningar, oavsett hur mycket alternativförespråkarna vill hävda detta.

Detta fenomen gäller också vacciner, de kommer med sina biverkningar eftersom de har en effekt på vårt immunförsvar. I de absolut flesta fall sträcker sig biverkan till upplevelser som ont vid injektionsstället eller att man känner av en viss feber. Jämfört med sjukdomen är detta dock en mindre pris att betala kontra mot vad man vinner.

Mikrobiolog typtestar bakterier

Risk och effekt

Vetenskapen kan aldrig påvisa att något är helt riskfritt, det ligger i metodens natur. Däremot kan man med stor säkerhet säga om en metod eller ett medel har några allvarliga biverkningar för absolut största flertal som vaccineras eller inte.

Beslut att vaccinera en befolkning tas baserat på dessa biverkansrisker kontra riskerna med sjukdomen. Det vaccin som ska användas har testats noggrant innan de godkänns för användning, i Sverige och ibland i övriga delar av världen. Vad man ska hålla i åtanke är att vacciner inte är ett hundraprocentigt skydd mot det man vaccineras mot, det finns riskt att man trots allt kommer att dra på sig sjukdomen. Däremot är det idag den absolut bästa och mest effektiva metod vi har för att sätta stopp för sjukdomar som orsakar både lidande och död.

Biverkningsrapportering

De biverkningar som uppstår, eller som upplevs uppstå, av vaccinering rapporteras till Läkemedelsverket. Tidigare kunde detta göras enbart av sjukvårdspersonal, men kan sedan 2008 göras även av privatpersoner. Material härifrån används för statistik, vetenskapliga undersökningar av biverkningar samt forskning.

I Sverige finns idag ett vaccinationsregister (Svevac) utvecklat av Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen. Här kan vårdgivaren rapportera till Läkemedelsverket biverkningar/misstänkta biverkningar. Utöver detta används det till att ordna kallelse till vaccination, skriva ut vaccinationsintyg, sammanställning av vaccinationsstatistik och ta fram information till dem som vaccineras

Referenser och vidare läsning

SMI.se (2009) Vaccinesäkerhet och övervakning. Hämtad: 2012-02-05.

Läkemedelsverket (2011) Biverkningar och interaktioner. Hämtad: 2012-02-05

Om CJ Åkerberg

Jag är programledare för den här poddradion, Kvalificerat Hemligt. Dessutom är jag programledare för (just nu pausade) poddradion Skeptikerpodden, en av författarna till boken Skeptikerskolan och skaparen av bloggen Tankebrott.nu samt Vaccininfo.com. Till vardags jobbar jag som enhetsschef på Svenska Kraftnät i Sundbyberg.

Publicerat på 2012/02/05, i Information, Vetenskap och märkt , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: