Vilka sjukdomar kan förebyggas med vaccination?

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att nästan 1.5 miljoner barn under fem års ålder dör varje år av sjukdomar som kan förebyggas av vaccin. Detta utgör omkring 14% av alla barn som dör totalt i den åldersgruppen. Det är en oerhört tragedi som sker framför våra ögon.

Det finns idag många sjukdomar som kan förebyggas med vaccination. Här är några särskilt viktiga. Notera att dessa ofta kombineras, så man får inte en spruta per individuellt vaccin.

Barn med förtvinat högerben på grund av polio

Polio är en allvarlig sjukdom som drabbar nervsystemet och kan i vissa fall leda till permanent förlamning och dödsfall. Risken kan verka liten, men med tanke på hur många som blev sjuka innan det fanns ett vaccin är den absoluta mängden individer som blev förlamade varje år förhållandevis stor. Innan det fanns vaccin orsakade polio permanent förlamning hos 15000 barn och dödade 1000 i USA.

Difteri är en sjukdom som drabbar andningsvägarna och kan leda till koma och döden om den inte behandlas. Innan vaccin dödade difteri 15000 personer per år i USA (oftast tonåringar). Andelen som dog av difteri var 1 på 20 infekterade.

Stelkramp drabbar nervsystemet och dödade en på fem innan vaccin fanns. Förutom risken för att dö orsakar sjukdomen muskelspasmer, anfall och allvarliga nervskador.

Mässling orsakar bland annat utslag över hela kroppen. Innan vaccin blev fyra miljoner barn infekterade och dödade tre tusen i USA per år. Komplikationer av sjukdomen inkluderar lunginflammation (drabbade 6 av 100) och hjärninflammation (1 på 1000).

Röda hund orsakar allvarliga defekter hos barn om den gravida modern blev infekterad i ett fall av fyra. Detta inkluderar dövhet, blindhet, medfödda hjärtfel och utvecklingsstörningar. Detta skedde hos 20000 barn per år i USA innan vaccinet fanns.

Kikhosta kännetecknas av konstant hosta som kan vara så intensiv att spädbarnet inte kans andas under långa perioder. Kikhosta dödade åtta tusen barn per år i USA före vaccinets existens. Komplikationer av sjukdomen inkluderar lunginflammation (1 på 8) och hjärninflammation (1 på 20). Spädbarn drabbas också extra hårt, under två månaders ålder är dödligheten cirka 1 på 100, under tolv månaders ålder är dödligheten 1 på 200.

Andra sjukdomar som kan förebyggas med vaccin är hepatit A, hepatit B, rotavirus, Haemophilus influenzae type b (Hib), Human Papillomavirus (HPV, som kan orsaka livmodernshalscancer, könsvårtor och andra cancerformer), Pneumococcus etc.

Referenser och vidare läsning

WHO. (2002). Vaccine-preventable diseases. Hämtad: 2012-02-04.
CDC. (2007). List of Vaccine-Preventable Diseases. Hämtad: 2012-02-04.
CDC. (2011). Some Common Misconceptions about vaccination and how to respond to them. Hämtad: 2012-02-04.
Plotkin, S. A., Orenstein, W. A., & Offit, P. A. (2008). Vaccine (5:e upplagan). Saunders.

Om Emil Karlsson

Debunker of pseudoscience.

Publicerat på 2012/02/05, i Information, Vetenskap och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: