Som ett brev på posten: vaccinmotstånd och bioterrorism

Foto: Theresa Thompson (http://flickr.com/people/22998854@N02)

Smittade klubbor - ingen bra idé

En del föräldrar gillar smittsamma sjukdomar. De anser att dessa är ”naturliga” och att det är bra för barn att bli sjuka. De har nu till och med gått så långt att de försöker skicka godisklubbor och klädesplagg smittade med vattenkoppor till varandra med posten för att medvetet infektera sina barn med hjälp av Facebook. Några har till och med frågat efter mässling, som faktiskt är en smittsam och, i vissa fall, dödlig sjukdom.

Det finns så många saker som är fel med det här att det är svårt att veta vart man ska börja.

Det gör sina egna barn medvetet sjuka i smittsamma och farliga sjukdomar: En förälder som älskar sitt barn och bryr sig om sitt barns välbefinnande borde istället skydda barnet för att bli sjuk i dessa infektionssjukdomar, inte medvetet smitta dem, inte uppmuntra andra att göra det och absolut inte skicka de med vanlig post.

Det är också värt att tänka på att man utsätter sin omgivning för risk på detta sätt, smittan kan drabba de som av olika anledningar har nedsatt immunförsvar och/eller inte har kunnat vaccinera sig.

De utsätter människor längst med paketens väg för fara: detta inkluderar brevbärare, terminalarbetare, fraktpersonal och andra människor som jobbar i association till postväsendet. Vissa av virusen som skickas runt är luftburna.

De matar sina barn med okända smittsamma ämnen som de fått från främlingar: Som förälder går det inte att avgöra vad för virus och bakterier som finns med i dessa brev. Ändå så tvekar vissa av föräldrarna inte att stoppa klubborna i sina barns munnar, trots att de inte ens kände till vad avsändaren hette.

Det är en form av bioterrorism: I USA är är det ett federalt brott att medvetet skicka smittsamma substanser med posten utan särskilda och noggranna markeringar och försiktighetsåtgärder. Man skulle kunna tänka sig att beteendet kan räknas som en form av bioterrorism vilket liknar, med eventuellt undantag för intentioner, breven med mjältbrand (anthrax) som förekom i USA för ett antal år sedan.

Facebookgruppen Find a Pox Party In Your Area är numera nedstängd, men kvinnan bakom gruppen lovar att fortsätta sitt arbete, fast i skymundan från medias blickar. Fruktansvärt, minst sagt.

Referenser och vidare läsning

Wheeler, B. (2011). Why do parents buy chickenpox lollies?. BBC News. Hämtad: 2012-03-16.
Shute, N. (2011). What Not To Buy Online: Lollipops Laced With Chickenpox. NPR. Hämtad: 2012-03-16.

Om Emil Karlsson

Debunker of pseudoscience.

Publicerat på 2012/03/16, i Information, Nyheter & media och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: